Om oss

Mitt namn är Sofie Ohrberg och jag och min familj bor ca 20 min söder om Malmö. Jag har sysslat med minigrisar sedan 2000 och jag tycker det är supertrevliga djur. Jag har läst mer än halva djursjukvårdarprogrammet i Danmark och även arbetat på smådjursklinik under många års tid. Idag är jag färdigutbildad veterinär. Det är jag som driver uppfödningen med hjälp av mina nära och kära!

Aveln

Vår avel inriktar sig främst på att få fram småväxta, sunda minigrisar med ett trevligt temperament. Det viktigaste för oss är att våra kultingar får de bästa hemmen. Vi ser gärna att du kommer och tittar på våra grisar innan du bestämmer dig, då får även vi möjligheten att träffa varandra personligen.

Våra gyltor betäcks normalt inte före två års ålder, dels för att ge dig som köpare en bättre bild av den slutliga storleken på kultingen och dels för suggans skull. Det är meningen att grisar ska växa långsamt och under många år, det känns då inte bra att avla på en minigris som är för ung.

Vi har med åren lärt oss att vikten inte är särskilt intressant förrän grisen är minst 2 år. Även om en gris har en låg vikt vid ex. ett års ålder så kan den väga lika mycket vid tre års ålder som en gris som hade högre vikt vid ett års ålder.

Vår avel har inte syftet att sälja så många minigrisar som möjligt. Aveln är en stor hobby för oss och vi avlar för vår egen och minigrisarnas skull. Vi kompromissar inte på djurens hälsa för att nå speciella avelsmål. Det viktigaste är sunda och trevliga djur. Jag, i egenskap som veterinär, undersöker djuren noga före de tas i avel. Vi använder oss inte av inavel i någon form, det vill säga inte heller linjeavel (far-dotter och mor-son) ingår i våra avelsmetoder.

Copyright Mika Uppfödning, design VimleWebb