Frågor & Svar

Behöver jag något tillstånd när jag skaffar minigris?

Du måste anmäla grisinnehav till Jordbruksverket. Bor du i lägenhet eller tättbebyggt område ska man även kontakta miljöförvaltningen. Bor du i lägenhet bör du även prata med hyresvärden och grannar.

Hur vet jag om jag är allergisk mot gris?

Du kan antingen umgås mycket med grisar eller testa dig hos läkaren. Men man kan ju inte vara allergisk mot något man inte utsatts för. Tänk på att det kan ta upp till ett halvår innan du utvecklar en allergi! Att besöka en familj med gris en gång, ger dig inte svaret på om du kommer att utveckla någon allergi. Om du är pälsdjursallergiker måste jag avråda dig från att köpa en gris.

Vid vilken ålder brunstar en sugga första gången och hur ofta gör hon det sedan?

Det är individuellt från sugga till sugga. Det finns gyltor som brunstar redan vid 4 månaders ålder och det finns de som brunstar långt senare. Suggorna brunstar sedan regelbundet ungefär var tredje vecka. Högbrunsten varar i ca 3 dagar. Även här är det lite individuellt. Har man flera suggor ihop brukar det falla sig så att de brunstar på samma gång. Suggorna blir ganska griniga (vill rida och nafsar ofta) runt och under brunsten och därför rekommenderar jag kastration av sällskapsgrisar

Kan man lämna en minigris ensam hemma när man arbetar?

Grisar är ett flockdjur och vill vara nära sin flock. Men visst kan du lämna den ensam, men helst inte för många timmar varje dag. Om man tänkt lämna sin gris ensam varje vardag i 8-10 timmar, så vill jag avråda från att köpa ett husdjur tills situationen förändrats.

Vad kostar en minigris hos er?

Alla uppgifter om pris och vad som ingår i köpet kan du läsa under rubriken "Kullar/Till salu" eller under information på vår facebook-sida Mika Minigris Uppfödning. Vi tycker det viktigt att minigrisens värde ökar, i hopp om färre omplaceringar. Om vi har äldre djur till försäljning är dessa ofta lite billigare. Det är viktigt att känna till att vi inte gör ekonomisk vinst på våra djur, vi har mycket utgifter i form av narkos (vid kastrering eller andra akuta ingrepp), vaccinationer, smärtlindring och andra eventuella mediciner, halm, foderkostnader (vi har i perioder runt 30 djur!), inköp av avelsdjur, stängselkostnader (våra djur går på flera tusen kvadratmeter), boendekostnader så som trähus och boxar. Våra avelsdjur är dyra eftersom vi har kämpat i många år för att få fram fina djur och vi har själva aldrig ifrågasatt pris på de djur vi köpt in.

Varför är honorna dyrare än hanarna?

Kastrering av hona är ett dyrare ingrepp än kastrering av hane.

Brukar minigrisar vara rumsrena från början?

Grisar är MYCKET renliga och lättlärda djur, så bli inte förvånad om det inte händer mer än en eller två olyckor innan grisen är helt rumsren.

Kan en minigris bo i lägenhet?

Det finns en del som har minigrisar i lägenhet och för många fungerar det utmärkt. Även här handlar det om uppfostran och vad man lär grisen. Men man får inte glömma att en gris är en gris och den behöver få komma ut dagligen ordentligt. Man bör vara försiktig med trappor om man bor högt upp. Ett annat problem som vi ser allt mer av är problemen grisen får med klövar och ben när den hålls på exempelvis hala parkettgolv. Självklart gäller även detta problem för villa-grisar. Därför ska man tänka noga efter om man är beredd på att förändra hela sitt hem för att kunna skaffa gris! Något annat att tänka på är som sagt att man måste söka tillstånd från grannar och hyresvärd. Med åren har vi dock lärt oss att avråda från att skaffa minigris om man bor i lägenhet.

Kan man arbeta heltid och skaffa minigris?

Nej, jag anser inte det. Åtminstone om man tänker hålla minigrisen inne som sällskapsdjur. Det är alldeles för många timmar för en gris att vara ensam. Ska den däremot bo i stallet och får en artfrände till kompis anser jag inte att det är något problem.

Går det bra att åka bil med en minigris?

Ja det går utmärkt. Men även här handlar det om att vänja den vid det tidigt. Man bör se till att grisen åker säkert. En transportbur är att rekommendera.

Hur mycket äter minigrisar?

Denna fråga är omöjlig att svara på. En minigris skulle kunna äta otroliga mängder om den själv fick bestämma. Självklart beror det på vilket stadie i livet grisen befinner sig och hur stor den är. Man får helt enkelt gå på det sunda förnuftet, vissa grisar har lättare att lägga på sig än andra, men generellt har grisar lätt för att gå upp i vikt. En gris ska aldrig vara mager så att man känner höft- och revben för tydligt, men heller aldrig fet. Att hålla grisen för fet sliter på leder, rygg och hjärta.

Ungefär hur stora är minigrisar i genomsnitt?

Kan inte svara på denna fråga heller. Vi har minigrisar som väger 15 kg vid 3 års ålder och vi har även en sällskapsgris som väger 50 kg. De flesta av våra avelsdjur ligger på 20-27 kg som fullvuxna. Vill man veta ungefär hur stor ens gris kommer att bli föreslår vi att man tittar på båda föräldrarna och hör sig för hur gamla de är. Men det är ingen garanti heller...

Jag har hört att minigrisar inte kan gå fort, stämmer det?

Nej det stämmer inte, de kan springa riktigt fort om de bara vill. Vår veterinär brukar skämtsamt säga att det finns inget mer startsnabbt djur än en gris.

Vid vilken ålder säljer ni kultingarna?

Vid 8-10 veckors ålder.

Ingår viktgaranti i köpet?

Du som köpare får gärna komma med krav och förslag på vad som ska ingå i köpet. Detta är dock ett krav vi inte ställer upp på! Även om vi skulle vilja kan vi helt enkelt inte lämna några garantier på minigrisens vuxna storlek. Vi anser detta vara omöjligt, vi hänvisar till föräldrar och eventuellt tidigare kullar, men detta får heller inte förväxlas med garanti.

Vilken höjd är det lämpligt att sätta en eltråd? Räcker det med en tråd?

Det beror ju lite på hur stora grisarna är som ska vara i hagen. Vi tycker det är smidigt med flyttbara stolpar och på dessa kan man enkelt höja eller sänka trådledarna. Vi har två trådar till våra grisar, men det är bara el i den nedersta. Till de okastrerade galtarna har vi fårnätstaket och en eltråd ganska nära marken.

Hur ofta ska grisen avmaskas?

Man bör inte avmaska i tid och otid, då är det bättre att skicka in ett avföringsprov och se om det finns behov för en avmaskning. Att avmaska alltför ofta ökar nämligen risken för resistensutveckling och till slut har vi inga mediciner som fungerar mot parasiterna! Det är däremot lönt att avmaska grisar som ska flytta till ett helt rent bete, alltså ett område där inga grisar gått tidigare, det finns uppgifter på att tex spolmaskägg (vanlig mask hos minigris) kan överleva upp till 7 år på marken. Avmaskningsmedel till gris är exempelvis Axilur och är recpetfritt på apoteket, det finns även andra alternativ, vänd dig till din veterinär för råd.

Är en minigris ett barndjur?

Även detta är en beteende fråga. Men ett barn som redan finns i familjen när grisen blir familjmedlem blir det sällan problem med. Grisen lär sig snabbt vem som tillhör flocken. Men däremot kan grisen få för sig att börja klättra på rangskalan och då gäller det att visa vem som bestämmer. Så svaret blir faktiskt ett ja, i alla fall generellt sett.

Kan man ha sladdar på golvet?

De är alltid olika från gris till gris. De flesta grisar är nog inga sladdtuggare i och med att man brukar säga att de har ett sjätte sinne för el och deras rädsla för den. Men man ska aldrig säga aldrig när det gäller grisar, men det hör inte till vanligheterna så som på t. ex. kanin

Vad äter en gris mest och vad bör man ge den för att den ska må bra?

Vi vet att alla människor och uppfödare tycker olika. Men vi är väl alla överens om att grisar är allätare. Det man ska tänka på är att inte ge för mycket salt eller protein för detta belastar grisens njurar. För mycket fett är ju heller aldrig bra. Men samtidigt anser vi att det är fel som uppfödare att rekommendera en ensidig kost på bara bröd, frukt och grönsaker. Skulle faktiskt vilja kalla en sådan kost för direkt livsfarlig för grisen. Många uppfödare menar att "vanliga människor" har alldeles för lätt att överfodra med grisfoder. Men vi rekommenderar att ge åtminstone ett mål grismat om dagen, men självklart i måttliga mängder. Det andra målet kan då bestå av grönsaker, frukt, pasta eller något annat som man får över från middagen. Vi ger våra grisar två mål minigrisfoder om dagen samt grönsaker, gräs etc. Man måste gå efter sunt förnuft när man utfodrar grisen. När vi går till veterinären med våra hundar och katter så blir vi tillsagda att inte låta djuren bli kraftiga. Man ska precis kunna känna revbenen, det ska inte var något tjockt lager fett över dem, men de får heller inte synas för tydligt så att djuret ser magert ut. Samma sak gäller för grisar, INGEN mår bra av att vara överviktig. Det sliter på leder, (speciellt hos grisar som har förhållandevis tunna ben till resten av kroppen), rygg och feta djur löper större risk vid eventuella narkoser. Fetma kan förkorta livet på grisen eftersom det även är tungt för hjärtat att dra på.

Hur gammal blir en minigris?

Som en hund ungefär. 8-15 år.

Vad ska jag göra för att få min minigris rumsren?

Vi föreslår att när man får hem minigrisen från början begränsar utrymmet den kan vistas på. Köket exempelvis. Där ska den ha tillgång till vattenskål och matskål, sovplats och toalettlåda. Matplatsen och toaletten ska stå så långt ifrån varandra som det går, sovplatsen bör heller inte stå för nära toaletten. Placera gärna vattnet i närheten av toaletten. Det är en fördel om toaletten står i det mörkaste hörnet av rummet, gärna under något så det blir som ett tak. Det finns ju även speciella kattlådor som djuret går in i och får vara ifred bättre. När grisen sovit eller ätit kan man sätta den i lådan. Gör den rätt ska den ha omedelbar belöning. Bestraffa aldrig grisen hur frustrerad du än blir. Be gärna uppfödaren om lite avföring att lägga direkt i lådan. Då känner grisen igen lukten och söker sig dit för att göra sina behov. När man lyckats göra grisen helt rumsren på detta utrymme ökar man upp det successivt. Händer det en olycka är det bara att skrubba för glatta livet och börja om från början. När grisen är helt rumsren i hela huset/lägenheten kan man börja ta ut den. Men gå exakt samma rundor eller ta den till exakt samma ställe till att börja med. Många grisar slutar då med sin låda och använder bara den i nödfall. De vill istället enbart göra behoven ute. Får du problem, hör av dig. Lycka till!

Äter minigrisar ur nappflaska eller något slags foder?

När man får en minigris från uppfödaren ska den vara så pass gammal att den klarar av att äta helt själv. Så de behöver ingen nappflaska. Se tidigare fråga angående vad minigrisar äter.

Får man gå ut med minigrisar i stan?

Ja, det får man, men troligtvis gäller samma regler som för hundar. Man måste plocka upp efter grisen. Ett annat tips är att ha den kopplad.

Har läst att det kan bli problem med små minigrisar, att de kan vara sjuka och må dåligt. Har ni upplevt några problem med det?

Grisar är i allmänhet friska djur, anser vi. Än så länge har vi inte haft några problem med våra små minigrisar. De enda problem vi har haft har varit med vår största sällskapsgris och det var en klövböld. Däremot tror jag det är vanligt att grisar som blivit svältfödda för att inte bli för stora har mer sjukdomar och problem än andra. En bra start i livet är viktigt anser vi och även om djur inte mår bra av att vara feta så ska kultingar ha babyhull. Om man ser höftben sticka ut och kultingen ser allmänt mager ut hade jag inte köpt den.

Hur länge går en sugga dräktig?

3 månader, 3 veckor och 3 dagar (ca. 115 dygn).

Hur ofta ska man klippa klövarna på en minigris?

Det beror på. Går grisen mycket på hårt underlag som asfalt eller betong säger det sig självt att klövarna slits mer. Däremot slits inte biklövarna på samma sätt och behöver därför klippas oftare. De ska aldrig nudda marken när grisen står normalt. Dessa kan man klippa med en vanlig klotång. Tycker man att detta är obehagligt för att man är rädd att klippa grisen i pulpan kan man fila ner dem i stället. Oavsett vilket ska man börja med klövvården redan när grisen är kulting, för att vänja den.

Kan en minigris bo ute året runt?

Nu bor vi ju i sydligaste Skåne och här är det inga problem så länge grisen har en tät, isolerad koja med mycket strö att bädda med. Om man ska ha en minigris ute året runt tycker jag man bör ha minst två eftersom de är flockdjur. De flesta djur tål ganska låga temperaturer om de bara vänjs successivt men de tål inte drag och fukt. Det finns även speciella hundkoje-element som kan hjälpa till när det är som kallast. (Har inte provat detta själv).

Kan en minigris bo ihop med en kanin?

Vi har tidigare varit kaninuppfödare och enligt vår erfarenhet så fungerar det nästan alltid. Man måste dock se till att kaninen har en plats att hoppa upp till dit grisen inte kan komma. Kaniner äter ju inte upp sin mat med en gång som grisar gör.

Fungerar hund ihop med minigris?

Vi har haft många köpare som redan haft hund i sin familj när de skaffat minigris och fått dessa förhållande att fungera utmärkt. Men vi har även i ett enstaka fall varit tvungna att hjälpa till att omplacera en minigris för att det inte fungerade med familjens ena hund. Så det finns inget svart på vitt svar helt enkelt, djuren är individer och det beror förstås också mycket på flockledaren (du som ägare).

Vilken är lugnast, en hona eller en hane?

Det är förstås skillnad på okastrerade djur och kastrerade. En okastrerad galt luktar väldigt skarpt och har en stor sexuell drift vilket gör honom direkt olämplig som ett sällskapsdjur. Vi säljer alla sällskapsgrisar kastrerade och vi använder oss självklart av full narkos under ingreppet så att grisen inte känner något! (Köp aldrig av uppfödare som låter sina galtkultingar bli kastrerade enbart på lokalbedövning, innebär stress och smärta för kultingen!). En sugga brunstar ca var 3:e vecka och många djurägare upplever dessa dagar (ibland även ett tag innan och efter högbrunsten) väldigt jobbiga eftersom suggan börjar rida på sina flockmedlemmar och kan även nafsa av frustration. Vi kastrerar även honorna då de blir mycket trevligare sällskapsdjur, men såklart även för grisens skull då man kan föreställa sig att detta blir väldigt jobbigt och frustrerande för henne när hon inte får utlopp för sina naturliga instinkter. Det finns även sjukdomar relaterade till livmoder och äggstockar som enligt studier är relativt vanligt förekommande hos minigris, dessa förebyggs förstås också genom en kastrering. Så för att försöka svara på frågan, en kastrerad galt är lugnare än en okastrerad sugga. Men däremot upplever jag inte någon större skillnad på en kastrerad galt jämfört med en kastrerad sugga. Att betarna växer på galtarna och behöver klippas under narkos av en veterinär, är något som en del upplever som en nackdel. Det kan variera när man behöver klippa betarna första gången på galten, ofta runt 2 års ålder och därefter kanske de behöver underhållas upp till vartannat år.

Behöver minigrisar böka mycket?

En minigris är fortfarande en gris även om den kommer i en mindre förpackning. De har ett stort behov av att undersöka saker med sitt tryne och detta gör den lämpligast utomhus (både för gris och ägares skull). Så svaret är ja, en minigris behöver erbjudas möjlighet att få lov att böka utomhus, sedan bökar vissa individer mindre än andra, de kanske betar gräs mer istället tex.

Vi vill köpa en kulting ifrån er, men bor långt upp i landet. Klarar minigrisen av biltransporten?

Om grisen ska transporteras långt rekommenderar jag en större hundbur (exempel på mått B48cm H55cm L75cm) där kultingen har plats att röra sig, kan ha en vattenskål och har möjlighet att göra sin toalett i ett hörn

Copyright Mika Uppfödning, design VimleWebb